Feriefridage – ikke en del af den nye ferielov
Dato: jul 22. 2020
af: Leyla Manafly
Lønadministration
Feriefridage – ikke en del af den nye ferielov

Den nye ferielov omhandler medarbejderens ferie på 25 feriedage pr år, eller 5 ferieuger. Nogle virksomheder har jf. særlige aftaler og overenskomster feriefridage, eller omsorgsdage – det er feriedage ud over de lovpligtige 5 uger, også kaldet den 6. ferieuge.

Selvom feriefridage ikke er omfattet af den nye ferielovs regler, er der mange der vælger at flytte den indeværende ferieperiode til den nye ferieperiode (fra 1. september til 31. august) af praktiske årsager. Er man omfattet af overenskomster eller lokalaftaler, kan beslutningen være truffet her, omkring optjening og afvikling af feriefridage.

 

Feriefridage – kalenderår, gammelt ferieår eller nyt ferieår?

I Zenegy bliver det sådan, at virksomheder kan administrere indstillinger for feriefri- og omsorgsdage, og tilvælge om dagene skal følge tilskrivningsperiode a) kalenderåret, b) det gamle ferieår (fra 1. maj til 30. april) eller c) det nye ferieår (fra 1. september til 31. august).

Find din virksomheds nuværende indstilling for feriefri- og omsorgsdage under Min virksomhed > Løn og bank.

Det er også her du kan ændre din nuværende indstilling til en ny, hvor du eksempelvis vælger at følge perioden for det nye ferieår.

Ønsker du ikke at ændre virksomhedens nuværende indstilling for feriefri- og omsorgsdage, skal du ikke foretage dig noget. Dine nuværende indstillinger er gældende indtil andet er valgt.

 

Hvis feriefridage skal følge det nye ferieår

Det kan være praktisk, at ændre perioden for tildeling af feriefridage fra det gamle ferieår til det nye ferieår. Der kan dog være særlige regler og lokalaftaler herom, og vigtigt at bemærke at hvis man har medarbejdere med overenskomst og feriefridage, skal man selv tjekke op på udmeldingen vedrørende feriefridage.

Ønsker du at ændre tildeling af feriefridage fra en periode til en anden, skal du både ændre indstillinger for feriefridage som beskrevet ovenfor, samt tildele feriefridage til medarbejderne i overgangsperioden fra det indeværende ferieperiode til den nye.

 

Sådan klarer du ændringen hurtigt i systemet

Når du er kommet frem til det antal feriefridage, som medarbejderne skal tildeles ved næste periode, kan du nemt sætte det op på alle medarbejdere på en gang.

Gå til Min virksomhed > Globale værdier > Opret.

Udfyld Navn, ID, Type > Feriefridage, og Antal dage, der skal tildeles medarbejdere.

Vælg alle medarbejdere i virksomheden, der skal tildeles feriefridage, eller blot nogle afdelinger og tryk Gem.

Den globale værdi for feriefridage er hermed tilføjet medarbejdernes lønprofiler, og vil være gældende fra starten af næste valgte tilskrivningsperiode. Du vil også kunne se det under Medarbejderens lønprofil > Ferie- og omsorgsdage.

 

Vil du modtage artikler og nyheder direkte i din indbakke?