Medarbejderguide til den nye ferielov
Dato: jul 21. 2020
af: Mads Olsen
Lønadministration
Medarbejderguide til den nye ferielov

Den nye ferielov
– en guide til medarbejderen

Alle bekendt træder den nye ferielov i kraft den 1. september 2020. Det betyder en række nye regler og forhold, for dig som medarbejder, som er vigtige at være bekendt med.

Vi har lavet denne guide, som giver dig som medarbejder, en introduktion til ferie efter den nye ferielov er trådt i kraft.

 

Optjening af ferie

Alle medarbejdere – både funktionær og timelønnet – optjener 2,08 feriedage om måneden. Det giver i alt 25 feriedage, eller 5 ugers ferie, på et år.

For hver måneds ansættelse, optjener du feriedage, som kan bruges allerede måneden efter optjening.

Perioden for optjening af ferie strækker sig fra 1. september til 31. august, hvilket betyder at nyt ferieår indtræder nu hver den 1. september på året.

 

For dig som funktionær

Funktionærer optjener 2,08 dages ferie med løn for hver måneds ansættelse. Derudover optjener du et ferietillæg på 1%.

Langt de fleste arbejdsgivere til udbetale ferietillæg to gange årligt – den 31. maj og den 31. august.

 

For dig som timelønnet

Som timelønnet optjener du ligeledes 2,08 dages ferie om måneden, og en feriegodtgørelse på 12,5%. Din optjente feriegodtgørelse indsættes på en feriekonto for hver måneds optjening, og udbetales ifm. afholdelse af ferie.

 

Afholdelse af ferie

Ferieafholdelse med den nye ferielov strækker sig over 16 måneder, i perioden fra 1. september i ét år frem til 31. december i det næste år.

Som medarbejder har du ret til at holde 25 dages ferie, uanset om du har optjent ferie hos din nuværende arbejdsgiver. De feriedage du ikke har optjent, afvikles for egen regning.

 

Ferie på forskud

Nogle virksomheder tilbyder en ordning til deres medarbejdere om, at holde ferie på forskud. I praksis betyder det, at du får lov til at låne de feriedage, som du kommer til at optjene i fremtiden og bruge dem før du reelt har optjent dem.

Hør evt. din arbejdsgiver, om din virksomhed tilbyder ordning med ferie på forskud.

 

Feriefridage

Feriefridage eller den 6. ferieuge, som det også kaldes, er ikke en del af den nye ferielov og er derfor underlagt andre forhold.

Hvis du er omfattet af feriefridage, kan der evt. være ændringer hertil, i forbindelse med periode for optjening og afholdelse af feriefridage.

Hør din arbejdsgiver vedrørende forhold der er gældende for feriefridage.

 

Følg med i din feriesaldo

I Zenegy kan du altid følge med i din aktuelle feriesaldo på mobilen eller web. Efter hver lønudbetaling, vil du se optjent ferie, og når du afholder ferien, kan du samtidig følge med i restferie.

Hent Zenegy medarbejder app til din mobil, og få mere viden om din løn, ferie, betalinger og meget andet.

Vil du modtage artikler og nyheder direkte i din indbakke?