Zenegy

Kan du huske din første lønseddel?

Den første lønseddel

Kategori:

Dato:


Kan du huske din første lønseddel? Hvis du er langt over den erhvervsaktive alder, har du sikkert lært de grundlæggende lønelementer at kende. Men hvor godt forstår du egentlig din lønseddel, og hvor meget er der sket siden din første løn?

Vores erhvervspraktikant, Clara, som vi havde fornøjelsen af i en uge i oktober, har skrevet et blogindlæg om oplevelsen ved at få sin første løn. 

‘Jeg fik min første lønseddel for snart 5 måneder siden! Det var en stor oplevelse for mig - at kunne tjene mine egne penge.

Det første jeg gjorde, da jeg fik min første lønseddel var, at se hvor mange penge jeg fik udbetalt. Det var ikke noget stort beløb, for jeg havde ikke så mange vagter endnu. Jeg forstod ikke ret meget af min første lønseddel. Det eneste jeg kunne se og fokusere på at det startede med et beløb og endte med et helt andet - noget lavere beløb. 

Hvad var alle de ting, der blev trukket fra min løn? Hvad er Skat, AM bidrag, hvorfor bliver det trukket og hvad går pengene til?

På trods af beløbets størrelse, var jeg stadig enormt stolt over, at have tjent mine egne penge. Det havde en stor betydning for mig, og nærmest en milepæl jeg havde opnået. Jeg følte mig mere uafhængig af mine forældre, og kunne selv råde over pengene, som jeg havde lyst. 

Jeg begyndte, at planlægge hvordan pengene skulle bruges. Hvad jeg skulle købe, og spare op til. Det satte lige pludselig nogle helt andre tanker igang hos mig, og jeg begyndte at blive mere bevidst om mit forbrug. 

Selve oplevelsen af, at have tjent egne penge, og følelsen af selvstændighed, opvejede heldigvis min første forvirring over lønsedlen.’

For mange danskere er lønsedlen i pdf en naturlig del af vores arbejdsliv, hvor vi gennem tiden har lært at decifrere de forskellige lønelementer på lønsedlen. Men hvor meget har vi egentlig styr på vores lønseddel? 

Zenegy’s medarbejder app gør det enkelt, at forstå lønsedlen og følge med i lønudviklingen gennem tiden. Medarbejderen kan følge med i alle ind- og udbetalinger f.eks. Skat, fradrag, tillæg, afholdte og optjente feriedage, kørsel og meget mere. Alle lønelementer følger med en beskrivelse, og giver alle medarbejdere et rigtigt godt udgangspunkt for at forstå lønsedlen. 

Se alle vores mobil app funktioner her