Robotter skal også være en del af lønsystemet
Dato: feb 27. 2017
af: Mads Lyngby Olsen
Zenegy
Robotter skal også være en del af lønsystemet

Lønadministration

Robotter skal også være en del af lønsystemet

Robotter er et af tidens buzzwords og bliver ofte fremhævet i forbindelse med effektiviseringer i både det private erhvervsliv og inden for den offentlige sektor. De har længe været kendt som en fast del af produktioner, men nu har robotterne også fundet deres vej til for eksempel hjemmeplejen – i form af selvkørende støvsugere – og som en hjælp til andre former for pleje – for slet ikke at tale om de selvkørende biler! Men nu er robotterne altså også ved at blive en del af fremtidens softwareløsninger.


Senest er begrebet robotter/”robotics” (Robotic Process Automation) også dukket op i den finansielle verden. Her kan man se eksempler, hvor robotter står for både kunderådgivning og kreditvurdering. Og inden for advokatbranchen møder man robotter, der gennemgår og hjælper med forskellige former for sagsbehandling – en udvikling, der kun lige er begyndt.


Der er altså ingen tvivl om, at robotteknologi og kunstig intelligens har fuld fart på som led i den generelle digitalisering. Og det er også inden for mere uprøvede områder som lønadministrationen, hvor robotter også vil gøre deres indtog – helt uden selv at skulle have løn!


Men hvad er robotter så i en lønadministration, hvor det primære fokus ligger på at sikre korrekt løn til tiden? Et fokus, der skal opretholdes samtidig med, at driften også her skal køres så effektivt og billigt som muligt. Robotteknologi og kunstig intelligens kan bygges ind i lønsystemerne og sikre automatiske sammenhænge mellem processer og andre systemer. Det betyder, at lønbogholderen kan spare sig selv for en stor del af det manuelle tastearbejde. Det kan for eksempel være i arbejdet mellem løn og regnskab, hvor robotteknologien gør det muligt at sætte en automatisk integration op, der kan ”tænke” selv og derfor automatisk vil følge op på afvigelser og lignende.


Udviklingen kommer til at ske på flere forskellige spor:

  • Mængden af manuelle opgaver vil blive reduceret over tid.
  • Integrationen og automatiseringen med forskellige interne og eksterne systemer vil øges.
  • Der vil ske bedre kvalitetskontrol og opfølgning på afvigelser.

 

Også den bredere forståelse af lovtekster og overenskomster inden for lønområdet vil kunne integreres i robotteknologien. Det vil være med til at understøtte lønbogholderne i deres arbejde og på den måde i endnu højere grad sikre, at alle medarbejdere vil få korrekt løn til tiden. Og det behøver ikke at være svært. For selvom lønsystemer traditionelt set har været forbundet med stor kompleksitet og mange manuelle integrationer, så gør de åbne API’er det nu muligt at lave ”robotintegrering”. Dermed vil sammenhængen mellem de gamle IT-systemer og de nye digitale løsninger kunne forbedres i høj grad og på den måde sikre en automatiseret integration mellem virksomhedens IT-systemer internt såvel som eksternt.

Robotteknologien vil altså spille en helt afgørende rolle i lønadministrationens udvikling, så byd robotterne velkommen og hop med på vognen – det bliver en spændende rejse!

Vil du modtage artikler og nyheder direkte i din indbakke?