Skatteregler for firmagaver
Dato: dec 5. 2022
af: Line Nielsen
Zenegy
Skatteregler for firmagaver

Julen nærmer sig og måske sidder du og er i gang med at købe julegaver til dine medarbejdere. Men vidste du, at der kan gælde forskellige skatteregler alt efter hvilken slags gave du køber? Læs med her og få styr på reglerne, både for julegaver og andre typer af firmagaver

Tingsgaver og julegaver – Vær opmærksom på forskellige regler

 

Tingsgaver

Det er muligt at give en medarbejder firmagaver i form af tingsgaver, på op til 1200 kr. om året inkl. moms, uden at gaverne skal beskattes. De 1200 kr. er kendt som bagatelgrænsen og satsen for denne opdateres hvert år. Husk derfor at tjekke bagatelgrænsen igen næste år, da den kan være anderledes.

Hvis firmagaverne der bliver givet i løbet af året, har en samlet værdi, der overstiger 1200 kr. vil alle gaverne være skattepligtige. Hvis værdien af gaverne er under 1200 kr., skal der ikke betales skat af disse gaver. Hvis der gives kontanter i gave, vil dette altid være skattepligtigt, uanset beløbet.

Julegaver

Tingsgaver med en markedsværdi på under 900 kr., givet som julegave, kan holdes ude af det samlede regnskab for firmagaver, og de er derfor ikke skattepligtige, ligegyldigt hvor mange andre firmagaver der er givet i løbet af året.

Hvis værdien af julegaver er på 901 kr. eller derover er gaven skattepligtig. (såfremt at der er givet andre firmagaver i løbet af året og den samlede værdi af alle gaverne, overstiger 1200 kr.)

Beløbene kan ændre sig år til år, det er derfor vigtigt at du holder dig orienteret om dette. Dette blogindlæg har brugt de opdaterede satser fra 2022 og ellers kan du holde dig opdateret på SKATs hjemmeside.

Gavekort har særskilte regler

Som hovedregel er gavekort skattepligtige og sidestilles med beskatning af medarbejderens almindelige løn. Der findes dog enkelte undtagelser i form af online gavekort til forudbestemte gaver eller gavekort givet til en bestemt restaurant eller kroophold.

Her vil disse gavekort ikke indgå i bagatelgrænsen for normale firmagaver. Vær opmærksom på, at det er et krav at gavekortene ikke kan ombyttes til kontanter. Læs mere om undtagelserne.

Der er også gavekort der altid er skattepligtige. Dette inkluderer bl.a. Gavekort der kan byttes til kontanter eller gavekort der har en bred anvendelsesmulighed. Læs mere om skatteregler for gavekort.

Hvis en medarbejder har jubilæum

Som udgangspunkt beskattes jubilæumsgaver til medarbejdere på samme måde som løn. Der findes dog enkelte undtagelser: Hvis en medarbejder har 25, 35, 45 eller 50-års jubilæum, kan virksomheden give denne medarbejder en gave med en værdi på op til 8000 kr., uden at dette er skattepligtigt.

Hvis virksomheden fejrer jubilæum, på minimum 25 år, kan virksomheden give gaver til medarbejderne med værdi på op til 8000 kr. For at dette kan være skattefrit er det dog et krav at virksomheden giver den samme gave til alle medarbejdere. I dette tilfælde kan virksomheden fratrække det fulde beløb som driftsomkostninger. Det er også muligt for virksomheden at give en fratrædelsesgodtgørelse på op til 8000 kr. skattefrit.

I forbindelse med private begivenheder, som f.eks. rund fødselsdag, bryllupper el.lign. kan der gives lejlighedsgaver, der ikke skal medregnes i bagatelgrænsen på 1200 kr. Dette er gældende for gaver der har en mindre værdi og som er passende for lejligheden hvor de gives. Der gælder ikke en fast beløbsgrænse for lejlighedsgaver, så vær opmærksom på dette og tjek evt. med Skat, hvis I er i tvivl om, om gaven har en passende værdi.

Vil du modtage artikler og nyheder direkte i din indbakke?